Zelena Oskrba – Zeleni transport in distribucija

Pred nekaj leti je Prometni institut Ljubljana naredil raziskavo. Ugotovili so, da dostavni kombi v Ljubljani pelje 7-8 kg. V primerjavi s prostornino kombija je to zelo majhna teža. Ob takšnem spoznanju je Jazon d.o.o. ustvaril Zeleno oskrbo, zeleno in učinkovito vrsto distribucije, ki pa temelji na tesnejšem sodelovanju s kupcem. Logistika uporabljena v njihovem konceptu je okoljsko prijaznejša od ostalih tipov distribucije, saj namensko spodbudi kupca, da pisarniški material ali hrano naroči prej. S kupcem je skomunicirano, da s pravočasnim naročanjem vključi v zeleno oskrbi. Dnevi za določeno lokacijo so razporejeni po dnevih v tednu in so strankam vseskozi na ogled kot tudi rok za oddajo naročila. Ne glede, da to pomeni, da tu ni hitre dostave to tudi pomeni, da izdelki ohranjajo nizko ceno in ustvarjamo manj emisij toplogrednih plinov. Nizka cena se ohrani, ker se cena transporta razporedi preko več artiklov. 

Zelena oskrba je stara več kot 11 let in je v zadnjih letih v svojo distribucijo poleg pisarniškega materiala vključila tudi dimenzijo zdrave prehrane na delovnem mestu. Želijo podpreti namreč hrano, ki blagodejno vpliva na zdravje na delovnem mestu. Vsa hrana, ki pa je na voljo za distribucijo je karseda varčno in lokalno pridelana ter usmerjena v sistem, kjer se nobene hrane ne vrže stran. Dostavljajo juhe, pite, solate, smoothije, granole… Če so v ponudbi juhe bodo te pripravljene sveže iz sestavin pridelanih v bližini. Vanje bodo vključene tudi zelenjave, ki morebiti niso bile smoothije ali solate. Vsa zelenjava in sadje, ki pa je na voljo so sezonske kar za stranko pomeni nizko ceno in dinamičnost ponudbe skozi celo leto. V namene bolj varčne oskrbe s hrano se je Jazon d.o.o. povezal s Kmetijskim inštitutom Slovenije, z Grmom Novo mesto (Centrom biotehnike in turizma), Biotehničnim centrom Naklo in Biotehnično fakulteto Univerze v Ljubljani. Te organizacije usposabljajo in razvojno vplivajo na pridelavo in predelavo hrane v Sloveniji. Ob dostavi tako Jazon d.o.o. ponuja tudi produkte, ki nastajajo v raziskovalnem in šolskem procesu. 

Pri Zeleni oskrbi zaposlujejo seveda tudi ranljive skupine, a vseeno predstavlja to zanje nek dodaten izziv. Morali so delavce dodatno poučiti, da so postali zanesljivi dostavljači. Pri pisarniškem materialu je namreč v navadi Jazona, da toner zamenjajo dostavljači in prazne tonerje vzamejo nazaj s sabo za garantirano varno odlaganje odpadkov. Drugi dober primer v spominu zaposlenih je sodelavec z epilepsijo. imeli so namreč delavca, ki ni smel voziti avta, bil pa je zelo hiperaktiven in je po zakonu smel voziti kolo. A gre za posebno kolo, ki ga je Jazon v okviru Zelene oskrbe kupil in pripeljal zanj iz Gradca.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Scroll to Top